Elamakerta » Pääkirjoitus: Kouvola ei voi säästää katujen talvihoidosta poikkeussääolosuhteiden aikana

Pääkirjoitus: Kouvola ei voi säästää katujen talvihoidosta poikkeussääolosuhteiden aikana

Pääkirjoitus: Kouvola ei voi säästää katujen talvihoidosta poikkeussääolosuhteiden aikana

Kouvolan talvihaasteet: Liukkaat kelit ja lumisateet aiheuttavat ongelmia

Kouvolan kaupungin talvi on ollut haastava tällä viikolla. Maanantaina kaupunkiin satoi runsaasti lunta, minkä jälkeen on eletty pääkallokelien aikaa.

Julkinen liikenne kärsii liukkaista keleistä

Liukkaat kelit ovat aiheuttaneet myöhästymisiä julkisen liikenteen busseissa sekä tiistaina että keskiviikkona. Joitakin vuoroja ei ole pystytty ajamaan lainkaan, sillä liikennöitsijät ovat arvioineet keliolosuhteet liian vaarallisiksi.

Yksityisautoilijat ja jalankulkijat varpaillaan

Myös yksityisautoilijoiden ja jalankulkijoiden on täytynyt olla tarkkana. Keskiviikkoaamuna Kouvolassa tapahtui useita tieltäsuistumisia, kaatumisia ja vähintään kolme peltikolaria.

Kouvolan säästötavoitteet koetuksella

Kouvolan kaupungin säästötavoitteet ovat vaarassa ääriolosuhteiden vuoksi. Marraskuun alussa kaupunki otti käyttöön uudet katujen talvikunnossapidon standardit, joiden avulla tavoiteltiin 300 000 euron säästöjä talvikauden aikana.

Uudistuksen myötä lunta ei enää vietäisi kaupungin lumenkaatopaikalle, vaan sitä kasattaisiin esimerkiksi kaupungin omistamille tyhjille tonteille ja puistojen reunoille. Lisäksi liukkaudentorjuntaa aiottiin myöhentää viikonloppuisin ja katuja suolata ennemmin kuin hiekoittaa.

Turvallinen liikkuminen etusijalla

Vaikka Kouvolan on tärkeää etsiä säästöjä, tämän viikon kaltaisissa poikkeusoloissa ei voi säästää kunnossapidossa. Kaiken mahdollisen on tehtävä turvallisen liikkumisen edistämiseksi.

Kunnossapitopäällikkö Jukka Perttula kertoi keskiviikkona, että Kouvola ei säästele hiekoituksessa. ”Nyt on pakko toimia eikä ihmetellä. Nämä ovat todella hankalat olosuhteet”, Perttula totesi.

Ääri-ilmiöt näkyvät myös käyttäytymisessä

Perttula kertoi myös, että aurausurakoitsijoita on Kouvolassa uhkailtu ja häiriköity muun muassa lumikokkareiden heittelyllä. Kaupunki on joutunut tekemään rikosilmoituksia auraajien kohtaaman uhkailun vuoksi.

Lainaus sivuston kirjoittajalta

”Rankat lumityöt saattavat harmittaa – erityisesti, jos aura on jättänyt oman pihatien eteen korkean vallin. Oma närkästys ei kuitenkaan oikeuta tyhmään tai jopa rikolliseen käytökseen aurakuskeja kohtaan.”

Johtopäätös

Vaikka talvi tuo mukanaan haasteita, on tärkeää muistaa turvallisuus ja toisten kunnioitus. Säästöjen etsiminen on tärkeää, mutta ei saa mennä turvallisuuden edelle. Kaikkien on tehtävä osansa, jotta talvi sujuisi mahdollisimman turvallisesti ja sujuvasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *