Elamakerta » Länsi-Suomessa odotetaan hellerajaa rikkovan lämpötilan, kun taas Itä-Suomessa sää jää torstaita viileämmäksi.

Länsi-Suomessa odotetaan hellerajaa rikkovan lämpötilan, kun taas Itä-Suomessa sää jää torstaita viileämmäksi.

Länsi-Suomessa odotetaan hellerajaa rikkovan lämpötilan, kun taas Itä-Suomessa sää jää torstaita viileämmäksi.

Lämpimämpi sää odotettavissa länsiosissa, viileämpää Itä-Suomessa

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Henri Nymanin mukaan tänään on odotettavissa lämpimämpää säätä erityisesti maan länsiosissa, jossa helleraja saattaa jopa ylittyä. Itä-Suomessa sen sijaan on luvassa viileämpää säätä kuin eilen, lämpötilojen pysytellessä noin 20 asteen tuntumassa.

Nyman toteaa, että vaikka Itä-Suomessa on viileämpää, Länsi-Suomessa lämpötilat saattavat nousta jopa torstaita korkeammiksi.

Lapissa mahdollista räntäsadetta

Lapissa lämpötila nousee todennäköisesti sekä lännessä että idässä 20 asteen paikkeille. Pohjoisimmassa Lapissa saattaa aamulla kuitenkin sataa räntää, vaikka sadealue onkin heikko ja suurimmaksi osaksi sade tulee vetenä.

Maastopalovaroitukset ovat voimassa laajalla alueella, ulottuen Etelä-Suomesta aina eteläiseen Lappiin asti.

Uuden lämpöennätyksen syntyminen epätodennäköistä

Nymanin mukaan on epätodennäköistä, että tänään rikottaisiin kuluvan vuoden lämpöennätys, vaikka se ei olekaan mahdotonta. Vuoden korkeimmat lämpötilat mitattiin torstaina Kouvolan Utissa, jossa elohopea nousi 27,6 asteeseen.

Nyman toteaa, että uuden lämpöennätyksen syntyminen vaatisi lämpimämpiä ilmamassoja esimerkiksi Etelä-Pohjanmaan tai Pirkanmaan suunnalta.

Helleraja saattaa ylittyä myös sunnuntaina

Lauantain ja sunnuntain odotetaan olevan pääosin lämpimiä päiviä, vaikka Lapissa ilma saattaa alkaa viiletä. Nymanin mukaan Etelä- ja Keski-Suomessa sunnuntai näyttää edelleen kesäiseltä ja paikoin hellerajakin saattaa ylittyä.

Alkuviikosta kylmempi ilma pyrkii kuitenkin pohjoisesta kohti etelää. Nymanin mukaan on vielä epävarmaa, saavuttaako kylmempi ilma Etelä- ja Lounais-Suomen.

Viileneminen alkaa alkuviikosta

Ennusteiden mukaan ilma alkaa viiletä maanantaiksi. Nymanin mukaan ylin lämpötila, noin 20 astetta, mitataan todennäköisesti etelärannikolla.

Nyman arvioi, että alkuviikon viileneminen saattaa kuitenkin jäädä lyhytaikaiseksi.

Henri Nymanin johtopäätös

”Vaikka alkuviikon aikana ilma viileneekin, se saattaa olla vain lyhytaikainen ilmiö. Lämpimämpi sää voi palata nopeastikin”, Nyman summaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *