Elamakerta » Varoitus jalankulkijoille ja autoilijoille: puolet Suomen teistä ovat erittäin huonossa kunnossa.

Varoitus jalankulkijoille ja autoilijoille: puolet Suomen teistä ovat erittäin huonossa kunnossa.

Varoitus jalankulkijoille ja autoilijoille: puolet Suomen teistä ovat erittäin huonossa kunnossa.

Huono jalankulku- ja liikennesää vallitsee tänään eteläisessä ja keskisessä Suomessa

Ilmatieteen laitos on antanut varoituksen huonosta ajokelistä ja liukkaista jalkakäytävistä suuressa osassa eteläistä ja keskistä Suomea. Päivystävä meteorologi Pinja Rauhamäki kertoo, että jalkakäytävillä olevan jään päälle on muodostunut vesipinta, mikä tekee teistä liukkaita.

Matalapaine tuo lisää sateita

Tänään Suomeen saapuu etelästä matalapaineen keskus, joka tuo lisää vesisadetta ja pohjoisemmaksi lumisadetta. Tämän seurauksena on annettu varoitus myös huonosta ajokelistä. Sadealue saavuttaa etelärannikon iltapäivällä ja Tampereen sekä Jyväskylän seuduille se saapuu alkuillasta.

Lumisateet ja tulvavaroitus

Ennusteen mukaan suurimmat lumisateet iskevät Hämeen alueelle, jossa lunta voi tulla jopa kymmenisen senttiä. Etelärannikolla ja kaakossa sade tulee vetenä tai räntänä, ja sitä voi tulla yli 10 millimetriä. Myös Helsingin kaupungin pelastuslaitos on varoittanut autoilijoita pääkaupunkiseudun teiden liukkaudesta. Etelärannikolle on annettu lauantaille myös tulvavaroitus, sillä sateet ja lumen sulaminen voivat aiheuttaa hulevesitulvia.

Lauha sää jatkuu sunnuntaina

Lauantaina maan etelä- ja keskiosissa lämpötilat ovat muutaman asteen plussan puolella. Sadealueen saapuessa lämpötilat laskevat hieman, erityisesti keskisessä Suomessa. Myös pohjoisessa lämpötila pysyttelee plussan puolella.

Meteorologin johtopäätös

Meteorologi Pinja Rauhamäki kertoo, että samankaltainen lauha sää jatkuu myös sunnuntaina. Lauantaina Suomeen saapuva sadealue väistyy suurimmilta osin itään yön aikana. Sunnuntaina lounaasta saapuu uusia sadekuurotyyppisiä sateita maan lounaisosaan, josta ne levittäytyvät sisämaan puolelle. Maan pohjoisosassa liikkuu enemmänkin lumi- tai räntäsadekuuroja. Eteläisessäkin Suomessa lunta on vielä 20–50 senttimetriä. ”On epätodennäköistä, että se kaikki katoaisi”, Rauhamäki sanoo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *