Elamakerta » Sunnuntain sääolosuhteet ovat suotuisat talvilomansa aloittaville.

Sunnuntain sääolosuhteet ovat suotuisat talvilomansa aloittaville.

Sunnuntain sääolosuhteet ovat suotuisat talvilomansa aloittaville.

Sunnuntain sääennuste: Aurinkoinen talvipäivä koko maassa

Ilmatieteen laitoksen mukaan sunnuntai tarjoaa koko maassa nautittavaksi aurinkoisen talvipäivän. Lauantain lumi- ja vesisateet ovat väistyneet, ja sää on poutainen koko maassa. Lämpötilat vaihtelevat maan eteläosien muutamasta pakkasasteesta maan keski- ja pohjoisosien kymmeneen pakkasasteeseen.

Päivystävä meteorologi Eveliina Tuovinen kommentoi tilannetta STT:lle: ”Aurinko paistaa, ja on pakkasta. Sellainen hieno hiihtolomakeli.”

Maanantain sääennuste: Pilvisempää, mahdollista lumisadetta lounaassa

Ilmatieteen laitoksen mukaan maanantai on jo hieman pilvisempi päivä. Lunta voi tulla jonkin verran maan lounaisosissa. ”Maanantai alkaa poutaisena, mutta lounaasta nousee iltapäivällä lumisateita. Muuten on enimmäkseen poutainen päivä, Lapissa voi olla aurinkoisiakin paikkoja,” Tuovinen sanoo.

Maan etelä- ja lounaisosissa ollaan maanantaina nollan tuntumassa. Muualla maassa pakkasta on muutamasta pakkasasteesta hieman yli kymmeneen pakkasasteeseen.

Tiistain sääennuste: Poutaista, lounaassa mahdollisesti plussaa

Tiistaina on enimmäkseen poutaista, mutta pilvisyys on runsasta. Tuovisen mukaan maan lounaisosassa saatetaan nousta plusasteiden puolelle. Etelä-Suomessa mittari on nollan kieppeillä, muualla maassa pysytellään pakkasen puolella.

Loppuviikon sääennuste: Ennustettavuus huonoa

Sään ennustettavuus keskiviikosta eteenpäin on Ilmatieteen laitoksen mukaan toistaiseksi huonoa. Tuovisen mukaan sää näyttää melko lauhalta. Pääosin pysytellään kuitenkin pakkasen puolella maan etelä- ja lounaisosia lukuun ottamatta.

”On ainakin mahdollisuus, että lumisateita nousee lounaasta länteen,” Tuovinen kertoo.

Ilmatieteen laitoksen mukaan suurin osa Suomea on edelleen paksun lumipeitteen alla. Maan eteläosissa lunta on noin 30–40 senttiä, maan keskiosissa noin 40–60 senttiä. Pohjoisosissa lunta on laajalti yli 60 senttiä.

”Ahvenanmaalla lunta on vain muutama sentti. Manner-Suomessa Turun seutu ja Hanko erottautuvat, niissä lunta on sellaiset 10 senttiä,” Tuovinen kertoo.

Syvimmät lumikertymät ovat Käsivarren Lapissa ja Kainuussa, joissa lunta on lähemmäksi 90 senttiä.

”Ihan tukevasti ollaan lumipeitteen alla suurimmaksi osaksi,” Tuovinen vakuuttaa.

Johtopäätös

Eveliina Tuovisen mukaan sääennusteet ovat toistaiseksi epävarmoja keskiviikosta eteenpäin, mutta pääosin sää pysyttelee pakkasen puolella. Suurin osa Suomea on edelleen tukevasti lumipeitteen alla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *