Elamakerta » Ilmatieteen laitos vahvistaa: Helsingissä havaittu haju on peräisin paikallisista lähteistä, ei Latviasta.

Ilmatieteen laitos vahvistaa: Helsingissä havaittu haju on peräisin paikallisista lähteistä, ei Latviasta.

Ilmatieteen laitos vahvistaa: Helsingissä havaittu haju on peräisin paikallisista lähteistä, ei Latviasta.

Helsingin pääsiäisen löyhkän lähde todennäköisesti paikallinen

Ilmatieteen laitoksen sää-, meri- ja ilmastopalvelukeskuksen johtaja Juhana Hyrkkänen on todennut, että Helsingissä pääsiäissunnuntaina havaitun epämiellyttävän hajun lähde oli todennäköisesti paikallinen. Hyrkkänen kertoo, että koska haju havaittiin vain paikallisesti ja lyhyen aikaa, on epätodennäköistä, että kyseessä olisi ollut muualta kulkeutunut haju.

Hyrkkänen lisää, että jos haju olisi kulkeutunut kauempaa, sen alkuperä olisi saattanut olla Baltiassa tai Suomenlahden eteläpuolella. Keväisin paikallisia hajuja voi tulla myös luonnosta lumien sulaessa.

Tuulet ja sääolosuhteet vaikuttavat hajun leviämiseen

Sunnuntaina tuulet olivat etelänpuoleisia, mutta pääsiäisenä tuuli kaakon puolelta, mikä tarkoittaa Pohjois-Viron suunnalta tulevia tuulia. Vielä sunnuntaina Ilmatieteen laitos arvioi, että rikinkatkuiseksi kuvailtu haju saattaisi olla peräisin Latviasta Kemerin kansallispuiston suoalueelta.

Ilmatieteen laitoksen näkemys hajun alkuperästä

Hyrkkänen kertoo, että tiedot puoltavat enemmän teoriaa, että hajun lähde olisi paikallinen. Hän rauhoittelee, että huolestua ei edelleenkään kannata, sillä kumpanakin ajankohtana ilmanlaatu oli Helsingissä hyvä. ”Ilmassa ei ollut mitään terveydelle haitallista kaasua tai pienhiukkasia”, Hyrkkänen vakuuttaa.

Latvialaisvirasto kiistää teorian

Ilmatieteen laitoksen sunnuntaina esittämän teorian mukaan syvällä suossa tapahtuu kemiallisia prosesseja, jotka tuottavat rikin hajua. Latvian luonnonsuojeluvirasto kiisti maanantaina arviot, joiden mukaan Helsingissä havaittu epämiellyttävä haju olisi voinut olla lähtöisin Kemerin suoalueelta.

Johtopäätös

Vaikka hajun alkuperästä on vaikea saada tarkkaa tietoa, Hyrkkänen toteaa lopuksi: ”Tiedot puoltavat enemmän teoriaa, että hajun lähde olisi paikallinen.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *