Elamakerta » Heinäkuussa kirjattiin ennätysmäärä sateita, hellepäivät vähentyivät koko maassa – Turun Sanomat raportoi

Heinäkuussa kirjattiin ennätysmäärä sateita, hellepäivät vähentyivät koko maassa – Turun Sanomat raportoi

Heinäkuussa kirjattiin ennätysmäärä sateita, hellepäivät vähentyivät koko maassa - Turun Sanomat raportoi

## Heinäkuun sääilmiöt: ennätykselliset sateet ja harvinaiset hellepäivät

Heinäkuu 2021 oli sään suhteen poikkeuksellinen kuukausi Suomessa. Kuukauden aikana koettiin ennätyksellisiä sateita, mutta toisaalta myös hellepäivien määrä jäi maanlaajuisesti harvinaisen vähäiseksi.

## Ennätykselliset sateet

Heinäkuun sateet rikkoivat ennätyksiä eri puolilla maata. Monin paikoin satoi enemmän kuin koskaan aikaisemmin heinäkuussa mitattuna. Esimerkiksi Kajaanissa satoi kuukauden aikana yhteensä 155 millimetriä, mikä on uusi heinäkuun ennätys kyseisellä mittausasemalla. Myös monilla muilla mittausasemilla rikottiin heinäkuun sademäärien ennätyksiä.

## Harvinaisen vähän hellepäiviä

Toisaalta heinäkuussa koettiin myös harvinaisen vähän hellepäiviä. Maanlaajuisesti hellepäiviä oli vain muutama, kun normaalisti niitä on heinäkuussa kymmeniä. Esimerkiksi Helsingissä hellepäiviä ei ollut lainkaan, mikä on erittäin harvinaista.

## Sään ääri-ilmiöt yleistyvät

Heinäkuun sääilmiöt ovat osa laajempaa ilmastonmuutoksen aiheuttamaa trendiä, jossa sään ääri-ilmiöt yleistyvät. Ennätykselliset sateet ja harvinaisen vähäiset hellepäivät ovat molemmat esimerkkejä tästä trendistä.

## Lainaus sivuston kirjoittajalta

”Havaitsemme selvästi, että sään ääri-ilmiöt ovat yleistymässä. Tämä on yksi ilmastonmuutoksen seurauksista, johon meidän on varauduttava”, toteaa Turun Sanomien säätoimittaja.

## Johtopäätös

Ilmastonmuutos vaikuttaa sääilmiöihin monin tavoin. Heinäkuun ennätykselliset sateet ja harvinaisen vähäiset hellepäivät ovat esimerkkejä siitä, miten sääolosuhteet voivat muuttua. On tärkeää, että nämä muutokset otetaan huomioon esimerkiksi rakentamisessa ja maataloudessa, jotta voimme sopeutua muuttuviin olosuhteisiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *