Elamakerta » Salon seudun koulutuskuntayhtymä käynnistää muutosneuvottelut, joilla tavoitellaan noin 1,5 miljoonan euron säästöjä.

Salon seudun koulutuskuntayhtymä käynnistää muutosneuvottelut, joilla tavoitellaan noin 1,5 miljoonan euron säästöjä.

Salon seudun koulutuskuntayhtymä käynnistää muutosneuvottelut, joilla tavoitellaan noin 1,5 miljoonan euron säästöjä.

Salon seudun koulutuskuntayhtymä aloittaa taloudelliset neuvottelut

Salon seudun koulutuskuntayhtymän hallitus on päättänyt aloittaa taloudelliset neuvottelut. Päätös tehtiin tiistain kokouksessa. Koulutuskuntayhtymä hakee sopeuttamistoimilla 900 000 euron säästöjä ensi vuodelle ja 500 000 euron säästöjä vuodelle 2026.

Kustannussäästöjen tarve johtuu valtion lisärahoituksen päättyneestä

Koulutuskuntayhtymän johtaja Olli-Pekka Juhantila kertoo, että säästötarpeen taustalla on valtion lisärahoituksen päättyminen. Koulutuskuntayhtymä on saanut vuosina 2019–2021 merkittäviä valtionosuuksia opetus- ja ohjaushenkilöstön palkkaamiseen. Esimerkiksi vuonna 2020 koulutusyhtymä sai yli miljoona euroa ja vielä vuonna 2021 yli 800 000 euroa.

”Henkilöstömäärää on pidetty pitkälti samana kuin tuolloin, sillä opiskelijamäärät ovat pysyneet korkeina”, Juhantila sanoo. Koulutuskuntayhtymällä on noin 250 työntekijää ja noin 3 000 opiskelijaa.

Rahoitus ei ole pysynyt opiskelijamäärien kasvun tahdissa

Juhantilan mukaan koulutuskuntayhtymän budjetti on kuluvalle vuodelle noin 23 miljoonaa euroa. Opetus- ja kulttuuriministeriön tämän vuoden rahoituspäätös vastaa noin 2 000 opiskelijan työpanosta. ”Rahoitus ei ole noussut samassa tahdissa opiskelijamäärien kasvun kanssa”, Juhantila toteaa.

”Tänä vuonna teemme negatiivisen tuloksen. Miinusta tulee olemaan noin 700 000 euroa”, Juhantila jatkaa. Hän kertoo, että opiskelijamäärä on Salon seudun koulutuskuntayhtymässä korkea, sillä ammatillinen koulutus kiinnostaa.

Sopeuttamistoimilla vaikutuksia työsuhteisiin

Juhantilan mukaan säästöjä saadaan muun muassa sillä, ettei määräaikaisia työsuhteita jatketa. ”Mitä muuta sitten tapahtuu, niin sitä mietitään yhdessä työntekijäpuolen kanssa tulevien viikkojen aikana”, Juhantila sanoo.

Säästötoimilla tulee olemaan vaikutuksia työsuhteisiin. ”Kaksi kolmasosaa koulutuskuntayhtymän kustannuksista tulee henkilöstökuluista, joten totta kai säästöt kohdistuvat henkilöstöön jollain tavalla”, Juhantila toteaa.

Hallituksen leikkaukset tuovat lisähaastetta

Lisähaastetta koulutuskuntayhtymän taloustilanteeseen tuo hallituksen tiistaina ilmoittamat leikkaukset ammatilliseen opetukseen. ”Näiden toimien vaikutuksesta ei vielä tässä vaiheessa ole mitään tietoa. Tämän asian suhteen olemme viisaampia vasta loppuvuodesta”, Juhantila sanoo.

Koulutuskuntayhtymän hallitus kokoontuu seuraavan kerran 4. kesäkuuta, jolloin sopeuttamissuunnitelmien tulisi olla valmiit.

Johtajan kommentti

Olli-Pekka Juhantila kommentoi tilannetta seuraavasti: ”Nyt on tarkoitus hakea ratkaisuja, joilla tasapainotetaan koulutuskuntayhtymän taloutta niin, että vuonna 2026 talous olisi nollatasolla.”

Johtopäätös

Juhantilan mukaan koulutuskuntayhtymän menoja kasvattavat myös julkishallinnon tulevat palkankorotukset. ”Kahden vuoden palkankorotukset ovat noin puolet sopeuttamistarpeen määrästä”, hän toteaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *