Elamakerta » Oulussa kehitetty malli ennustaa sähkön hinnan ja määrittää edullisimman ajankohdan pyykinpesulle tuulen perusteella – kaleva.fi.

Oulussa kehitetty malli ennustaa sähkön hinnan ja määrittää edullisimman ajankohdan pyykinpesulle tuulen perusteella – kaleva.fi.

Oulussa kehitetty malli ennustaa sähkön hinnan ja määrittää edullisimman ajankohdan pyykinpesulle tuulen perusteella - kaleva.fi.

Oululaisen kehitystyön tuloksena ennustemalli, joka kertoo milloin pyykinpesu on edullisinta

Oulussa on kehitetty ennustemalli, joka auttaa kuluttajia säästämään sähkölaskussaan. Malli ennakoi sähkön hinnan muutoksia tuulen ja sään perusteella, ja kertoo milloin esimerkiksi pyykinpesu onnistuu halvimmalla.

## Ennustemalli auttaa säästämään

Malli on kehitetty Oulun yliopistossa ja se hyödyntää tuulen ja sään vaikutusta sähkön hintaan. Mallin avulla kuluttajat voivat suunnitella sähkönkäyttönsä ajankohdat niin, että ne osuvat halvimpien hintojen aikaan. Tämä voi tuoda merkittäviä säästöjä vuositasolla.

## Sää ja tuuli vaikuttavat sähkön hintaan

Sähkön hinta vaihtelee päivän aikana monien tekijöiden vuoksi. Tuuli- ja aurinkosähkön tuotanto vaikuttavat merkittävästi hintaan: kun tuulee tai paistaa aurinko, sähkö on halvempaa. Malli ottaa huomioon myös muut sääilmiöt, kuten lämpötilan ja pilvisyyden.

## Oululainen innovaatio

Oulun yliopiston tutkijat ovat kehittäneet mallin, joka on ensimmäinen laatuaan. Se on herättänyt laajasti kiinnostusta ja saanut positiivista palautetta kuluttajilta.

## ”Malli auttaa kuluttajia säästämään”

Oulun yliopiston tutkija toteaa: ”Malli auttaa kuluttajia säästämään. Se on helppokäyttöinen ja antaa selkeän kuvan siitä, milloin sähkön käyttö kannattaa ajoittaa.”

## Johtopäätös: Sähkön hintaennuste auttaa säästämään

Oulun yliopiston kehittämä malli on merkittävä askel kohti älykkäämpää sähkönkäyttöä. Sen avulla kuluttajat voivat suunnitella sähkönkäyttönsä ajankohdat niin, että ne osuvat halvimpien hintojen aikaan. Tämä voi tuoda merkittäviä säästöjä vuositasolla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *