Elamakerta » Kouvolassa saattaa sataa ensilumi viikonloppuna, Utissa se on jo satanut torstaina.

Kouvolassa saattaa sataa ensilumi viikonloppuna, Utissa se on jo satanut torstaina.

Kouvolassa saattaa sataa ensilumi viikonloppuna, Utissa se on jo satanut torstaina.

Kouvolan alueella saattaa viikonloppuna nähdä valkoista, kun lumisateet saapuvat paikalle, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Helena Laakso.

Viikonlopun sääolosuhteet Suomessa ovat heikon korkeapaineen alaisia, kun taas maan eteläpuolella liikkuu matalapaineita.

– Viikonlopun aikana saamme nauttia joistakin lumisateista, jotka voivat paikoin olla runsaitakin.

Lumisateiden pääpaino on etelärannikolla, mutta yksittäiset lumikuurot saattavat ulottua myös Kaakkois-Suomeen, sanoo Laakso. Saimaa ja Suomenlahti ovat vielä jäättömiä, mikä saattaa lisätä lumikuurojen todennäköisyyttä kaakossa.

– Se, osuvatko lumikuurot juuri havaintoasemille, on eri asia.

Ilmatieteen laitoksen mukaan ensilumi on virallisesti satanut sääasemilla silloin, kun lumensyvyyden mittari näyttää syksyllä ensimmäisen kerran vähintään 1 senttimetrin syvyyden kello 8 aamulla. Kesäaikana mittaus tehdään kello 9.

Paikalliset erot lumisateissa voivat olla merkittäviä

Ensimmäinen pysyvä lumipeite saapuu eri puolille maata eri aikaan ja myös paikalliset erot voivat olla suuria, kuten alla olevasta kuvaajasta selviää.

Kuvaaja esittää ensilumen satamisen ajankohdan ja mitatun lumen määrän kahdella Kouvolassa sijaitsevalla havaintoasemalla kymmenen vuoden ajalta. Toinen havaintoasema sijaitsee Utissa Lentoportintiellä ja toinen Anjalan kartanon piha-alueella.

Kuvaajasta ilmenee, että Utissa ensilumi saapui tänä vuonna 26. lokakuuta, vaikka se ei maassa pysynytkään. Anjalassa ja suurimmassa osassa Kouvolaa ensilunta odotetaan vielä.

Aikaisin ajankohta, jolloin ensilumi on viimeisen kymmenen vuoden aikana satanut, on vuonna 2014. Silloin Utissa satoi lunta jo 23. lokakuuta. Anjalassa ensilumi saapui samana vuonna vasta lähes kuukautta myöhemmin, marraskuun loppupuolella.

Myöhäisimmillään ensilumi on satanut vasta seuraavan vuoden puolella. Vuonna 2015 Anjalan havaintoasemalla ei satanut lainkaan ensilunta. Yli yhden senttimetrin lumensyvyyden mittaus tapahtui tuolloin ensimmäisen kerran vasta tammikuussa 2016.

Utissa ensilumi saapui vuonna 2015 jo marraskuussa.

Vuonna 2018 ensilumi saapui voimakkaasti. Joulukuun toisena päivänä Utin havaintoasemalla lunta oli kertynyt aamukahdeksaan mennessä jo kahdeksan senttiä ja Anjalassakin kuusi senttiä.

Samankaltainen tilanne toistui Utissa pari vuotta myöhemmin. Lumi yllätti autoilijat, Kouvolan Sanomat raportoi joulukuun ensimmäisen päivän aamuna vuonna 2020. Utin Lentoportintien havaintoasemalla mitattiin jälleen 8 sentin lumikertymä. Iltapäivällä lämpötila nousi plussan puolelle ja satoi vettä.

Anjalassa ensilumi saapui samana vuonna vasta puoli kuukautta myöhemmin. Talven ensimmäinen kunnon lumisade toi lunta myös Kouvolan keskustaan ja Kuusankoskelle. Lumipyry ei kuitenkaan aiheuttanut suuria liikennevahinkoja Kouvolassa.

Säätilastot osoittavat, että vaihtelut Kouvolan kokoisen alueen sisällä voivat olla suuria. Viikonloppuna selviää, sataako ensilumi myös Anjalan havaintoasemalla tämän viikon puolella.

Meteorologi Helena Laakson johtopäätökset

Laakson mukaan Kouvolan alueen lumitilanteessa on suuria paikallisia eroja. Hän korostaa, että viikonlopun sääennusteet ovat vielä epävarmoja ja todellinen lumitilanne selviää vasta viikonlopun aikana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *