Elamakerta » Sankka sumu peitti Suomen: Kuvat ja video dokumentoivat ilmiön ja sen syyn

Sankka sumu peitti Suomen: Kuvat ja video dokumentoivat ilmiön ja sen syyn

Sankka sumu peitti Suomen: Kuvat ja video dokumentoivat ilmiön ja sen syyn

Etelä- ja Lounais-Suomea peittää sankka sumu

Etelä- ja Lounais-Suomen ylle on levittäytynyt tiheä sumu, joka on saapunut Ruotsista. Sumua havaitaan myös Keski-Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Etelä-Lapissa.

Sumuinen sää jatkuu huomiseen

Sumuisen ja utuisen sään ennustetaan jatkuvan aina huomiseen asti. Ilmatieteen laitoksen meteorologi Tuukka Keränen kuvaa sumua sekoitussumuksi, jossa kylmä, lämmin ja kostea ilmamassa sekoittuvat. Hän kertoo, että kyseessä on ohimenevä ilmiö, joka liittyy lämpimään ja kosteaan ilmamassaan.

Kaksi erilaista sumutyyppiä

Forecan meteorologi Ilkka Alanko selittää, että sisämaassa on havaittavissa sekä säteilysumua että advektiosumua, eli kahta erilaista sumutyyppiä. Rannikolla sumu on pääosin kulkeutunut Ruotsista Suomeen. Alanko kuvailee sumuista säätä melko tavanomaiseksi tähän vuodenaikaan.

Säteilysumu syntyy, kun sää on selkeä ja heikkotuulinen, ja maan pinta on kylmä. Tämä jäähdyttää ilmaa ja kosteus alkaa tiivistyä. Advektiosumua, joka tunnetaan myös siirtymäsumuna, kulkeutuu paikalle jostakin.

Utuinen huominen

Huomenna monissa osissa Suomea on vielä utuista. Alanko kertoo, että paikoitellen sumua esiintyy vielä huomenna, mutta suurimmat sumut hälvenevät viimeistään päiväsaikaan. Yön aikana sumua voi esiintyä Lounais- ja Etelä-Suomessa sekä osittain sisämaassa ja Etelä-Lapissa.

Sateet pyyhkivät sumun pois

Huomisillan sateet todennäköisesti pyyhkivät sumun mukanaan. ”Huomenna illalla on runsaampia sateita ja silloin viimeistään sumun ennustetaan häviävän”, Alanko toteaa.

Kirjoittajan johtopäätös

Ilkka Alanko päättää: ”Vaikka sumuinen sää on tavanomaista tähän vuodenaikaan, se voi aiheuttaa haasteita liikenteelle. On tärkeää pysyä ajan tasalla sääennusteista ja varautua mahdollisiin muutoksiin.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *