Elamakerta » Pienoismalli paljastaa Vantaan Håkansbölen kartanon historian ja nykyisyyden yllättävällä tavalla.

Pienoismalli paljastaa Vantaan Håkansbölen kartanon historian ja nykyisyyden yllättävällä tavalla.

Pienoismalli paljastaa Vantaan Håkansbölen kartanon historian ja nykyisyyden yllättävällä tavalla.

Vantaan kaupunginmuseo esitteli erityisen pienoismallin

Vuonna 2019 Vantaan kaupunginmuseon kokoelmiin lisättiin erityinen esine, joka herätti suurta ihastusta. Kyseessä oli Håkansbölen kartanon päärakennuksen tarkka pienoismalli.

Pienoismalli toteutettiin yhteistyössä Metropolia ammattikorkeakoulun kanssa

Pienoismalli luotiin yhteistyössä Metropolia ammattikorkeakoulun kanssa. Projektiin osallistui 22 tekstiili- ja huonekalukonservoinnin sekä sisustusarkkitehtuurin opiskelijaa, jotka suunnittelivat ja rakensivat kartanorakennuksen ja sen sisustuksen 1:25 mittakaavassa osana Innovaatiokurssia.

Opiskelijat tutustuivat kartanoon ja sen historiaan

Opiskelijat perehtyivät kartanoon, sen historiaan ja esineisiin sekä paikan päällä että arkistolähteiden avulla. Armas Lindgrenin suunnittelema päärakennus valmistui vuonna 1908.

Lindgrenin luonnosten ja vanhojen valokuvien perusteella palautettiin alkuperäisiä sävyjä

Lindgrenin luonnosten ja vanhojen valokuvien perusteella opiskelijat palauttivat huoneisiin alkuperäisiä sävyjä ja koristemaalauksia. He myös sisustivat huoneet 1900-luvun alun huonekaluilla, pienesineillä, taiteella, tekstiileillä ja viherkasveilla.

Erityisen kauniita ovat pikkuruisin pistoin kirjotut pöytäliinat ja sohvatyynyt

Pienoismallissa on erityisen kauniita yksityiskohtia, kuten pikkuruisin pistoin kirjotut pöytäliinat ja sohvatyynyt. Itämaiset ja jugend-tyyliset matot toteutettiin taitavasti ristipisto- ja kanavatöinä. Huonekalut koottiin puusta ja pahvista, samoin itse rakennuksen runko. Kaikkien esineiden mallina toimivat oikeat museon kokoelmissa olevat esineet.

Pienoismalli on esillä vaihtuvissa paikoissa

Pienoismalli esiteltiin ensin Vantaan kaupunginmuseon näyttelytiloissa Tikkurilan vanhalla asemalla. Sen jälkeen sitä on voinut ihastella vaihtuvissa paikoissa. Tällä hetkellä pienoismalli on vielä hetken nähtävissä Hakunilan kirjaston tiloissa.

Artikkelin lainaus

”Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.”

Johtopäätös

Tämä projekti on osoitus siitä, kuinka yhteistyö eri toimijoiden, tässä tapauksessa Vantaan kaupunginmuseon ja Metropolia ammattikorkeakoulun, välillä voi tuottaa ainutlaatuisia ja arvokkaita tuloksia. Pienoismalli Håkansbölen kartanosta on paitsi taideteos, myös historiallinen dokumentti, joka elävöittää kartanon menneisyyttä ja tuo sen lähemmäs nykykatsojaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *