Elamakerta » Yli 800 ihmistä sairastui Mikkelin kouluruokailun aiheuttamassa epidemiassa – epäillään, että saippualta maistuneet tortillat olivat syynä.

Yli 800 ihmistä sairastui Mikkelin kouluruokailun aiheuttamassa epidemiassa – epäillään, että saippualta maistuneet tortillat olivat syynä.

Yli 800 ihmistä sairastui Mikkelin kouluruokailun aiheuttamassa epidemiassa – epäillään, että saippualta maistuneet tortillat olivat syynä.

Kasvistäytteiset tortillat epäiltynä sairastumisten aiheuttajana kouluissa

Koulujen ruokalistalla olleet kasvistäytteiset tortillat ovat nousseet epäiltyjen listalle, kun useat oppilaat sairastuivat syötyään niitä. Kyselyn mukaan ne, jotka olivat syöneet tortillalettua, sairastuivat kolme kertaa useammin kuin muut.

Laboratoriotutkimuksissa osassa letuista havaittiin etikan hajua ja kyselyn mukaan useat oppilaat kertoivat lettujen maistuneen saippualle.

Syy sairastumisiin edelleen epäselvä

Sairastumiset tapahtuivat elokuun puolessavälissä 18 eri koulussa. Yleisimmät oireet olivat vatsakipu, pahoinvointi ja päänsärky. Suurimmalla osalla oireet alkoivat alle tunnin kuluessa ruokailusta, ja ne kestivät keskimäärin alle 12 tuntia.

Mikkelin terveysvalvonnan johtaja Maria Tirkkonen kertoi, että jonkinlaisia oireita raportoitiin kaikissa kouluissa, joissa ruokamyrkytyksen aiheuttajaksi epäiltyjä tortilloja oli tarjottu. Kuitenkaan syytä sairastumisiin ei ole vielä saatu selville.

Kyselyyn vastasi 4 000 ihmistä, joista 812 oli sairastunut. Oireita saaneiden oppilaiden ikä vaihteli alakoululaisista lukioikäisiin. Kukaan ei Tirkkosen tietojen mukaan joutunut sairaalahoitoon.

”Eriskummallinen tapaus”

Ruokaviraston tutkimuksissa ei ole vielä löytynyt syytä oireisiin tai lettujen outoon hajuun ja makuun. Myöskään sitä, että oireet olisivat johtuneet jostain muusta kuin tortillaletuista, ei voida täysin sulkea pois.

Osastonjohtaja Marjatta Rahkio Ruokavirastosta kertoi, että tarjolla olleiden ruoka-aineiden jakelua on selvitetty eikä kukaan tiettävästi ole sairastunut muualla maassa.

Tortillat tulivat valmiina tukusta

Mikkelin kaupungin mukaan tortillaletut tulivat kaupungin keskuskeittiöön ja kouluille valmiina tukusta. Täytteitä oli valmistettu keskuskeittiössä ja kahdella koululla.

Etikan haju tai saippuan maku eivät Rahkion mukaan ole tyypillisiä löydöksiä tavanomaisissa ruokamyrkytyksissä. Hän kuvailee, että epidemia on toistaiseksi mysteeri.

Mikkelin kaupunki, Ruokavirasto sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos jatkavat tapauksen selvittämistä.

Artikkelin kirjoittajan johtopäätös

”Toivottavasti meillä ensi viikolla olisi vielä vähän enemmän tietoa tästä”, Rahkio sanoi. Juttua päivitetty kauttaaltaan 5.9. kello 14.11.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *