Elamakerta » Arjen neuvo: Miten hyödyntää pakkaskelit parhaiten – Pakastimen sulattamisen lisäksi muita hyödyllisiä vinkkejä pakkasen käyttöön.

Arjen neuvo: Miten hyödyntää pakkaskelit parhaiten – Pakastimen sulattamisen lisäksi muita hyödyllisiä vinkkejä pakkasen käyttöön.

Pakkaskelit voivat olla enemmän kuin vain uhka sähkölaskulle. Kylmä sää tarjoaa nimittäin monia mahdollisuuksia kodin askareiden hoitamiseen. Tässä artikkelissa esittelemme muutaman esimerkin siitä, miten pakkasta voi hyödyntää kodinhoidossa.

Pakastimen sulatus

Pakastimen sulattaminen ja peseminen tulisi tehdä yhdestä kahteen kertaa vuodessa, erityisesti jos sisäpinnat ovat kokonaan huurrekerroksen peitossa. Huurrekerros heikentää pakastimen kykyä pitää ruuat kylmänä ja lisää sen energiankulutusta. Kun ulkolämpötila on tarpeeksi matala, ruuat voi säilyttää ulkona sulatuksen ajan.

Tekstiilien tuuletus

Kylmä sää on ihanteellinen tekstiilien, kuten liinavaatteiden ja vaatteiden, raikastamiseen. Pakkanen tappaa tehokkaasti tuholaisia ja poistaa hajuja, jättäen tekstiilit raikkaiksi. Tekstiilituholaiset ovat yleensä pakkas- ja valonarkoja, joten erityisesti luonnonmateriaaleista valmistettuja tekstiilejä kannattaa tuulettaa kovilla pakkasilla.

Mattojen lumipesu

Vesipesua kestämättömät villamatot voi puhdistaa lumipesulla, joka raikastaa matot tehokkaasti. Maton hakkaaminen lumihangessa poistaa lian ja pölyn, ja kuiva pakkanen jättää matot raikkaiksi. Menetelmä sopii myös suurille puuvillamatoille, jotka ovat märkänä erittäin raskaita. Sen sijaan silkkimatot ja liimalla kiinnitetyt matot, kuten paperi- ja tuftatut villamatot, eivät kestä lumipesua.

Ruuansäilytys ja nopea jäähdytys

Kuumaa ruokaa ei saa laittaa jääkaappiin, sillä se nostaa kaapin lämpötilaa ja heikentää muiden tuotteiden säilyvyyttä. Pakkaskelissä piha tai parveke on näppärä paikka jäähdyttää suuriakin kattilallisia ruokaa. Jos kotoa löytyy jäätelökone, valmistuskulhon voi laittaa pakastimen sijaan ulos ja tehdä energiatehokkaasti jäätelöä.

Kodin ilmanvaihdon ja lämmöneristyksen tarkistus

Kylmä ilma paljastaa mahdolliset puutteet lämmöneristyksessä. Lämpövuotoja voi kuvata lämpökameralla, ja tämä onnistuu parhaiten silloin, kun lämpötilaerot ovat sisä- ja ulkoilman välillä suuret. Huippupakkaset eivät kuitenkaan ole edellytys mittaamisen onnistumiselle. Mikäli lämpövuotokohtia löytyy, asunnon omistajalla voi olla aihetta pohtia ovien tai ikkunoiden tiivisteiden uusimista.

Lainaus artikkelin kirjoittajalta

”Pakkaskelit voivat olla enemmän kuin vain uhka sähkölaskulle. Kylmä sää tarjoaa nimittäin monia mahdollisuuksia kodin askareiden hoitamiseen.” – Suomela.fi, Nextiili ry, Martat ry

Johtopäätös

Pakkaskelit voivat olla haasteellisia, mutta ne tarjoavat myös ainutlaatuisia mahdollisuuksia kodinhoidossa. Hyödyntämällä kylmää säätä voimme säästää energiaa, pitää kotimme puhtaana ja raikkaana, sekä varmistaa kodin lämmöneristyksen tehokkuuden.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *