Elamakerta » Tutkija varoittaa harvinaisesta tulvatilanteesta: aikainen kevät ja runsasluminen talvi johtavat tulvavaroitusten antamiseen.

Tutkija varoittaa harvinaisesta tulvatilanteesta: aikainen kevät ja runsasluminen talvi johtavat tulvavaroitusten antamiseen.

Artikkeli:

Tulviminen saattaa olla voimakkainta Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla

Suomen ympäristökeskuksen mukaan tulviminen saattaa olla voimakkainta Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa tulevana viikonloppuna.

Kevättulvien varoituksia annettu pääsiäisviikonlopulle

Tulvakeskus on antanut varoituksia kevättulvista pääsiäisviikonlopulle. Varoitukset koskevat Etelä-Pohjanmaata, Pohjanmaata, Varsinais-Suomea, Uuttamaata ja Kanta-Hämettä.

Aikainen kevät ja runsasluminen talvi harvinainen yhdistelmä

Suomen ympäristökeskuksen tutkija Harri Myllyniemi arvioi, että kevät on tullut varhain. Tämä yhdessä runsaslumisen talven kanssa on harvinaisempi yhdistelmä.

Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla lumet sulavat nopeasti

Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla lumet sulavat nyt nopeasti, mikä saattaa johtaa tulviin pienissä puroissa ja latvajoissa. Erityisesti Kyröjoen alajuoksulla on riski jääpatojen muodostumisesta.

Etelärannikolla tulvat syntyvät sateista

Etelärannikolla lumet ovat jo pääosin sulaneet, joten mahdolliset tulvat syntyvät sateista. Tulvariskin laajuus riippuu siitä, kuinka rankasti sade tulee viikonvaihteessa.

Ilmastonmuutos aikaistaa kevättulvia

Myllyniemi uskoo, että ilmastonmuutos saattaa aikaistaa kevättulvia tulevina vuosina. Vaikka lumen määrä vähenee ilmastonmuutoksen myötä, Suomessa tulee olemaan runsaslumisia talvia myös tulevina vuosikymmeninä.

Lainaus sivuston kirjoittajalta

”Vaikka tulvavaroitus on annettu nyt viikonlopulle, isoimmat tulvariskit odottavat alkuviikosta. Tulvavaroitusta tarkennetaan heti, jos tarve ilmenee”, toteaa Myllyniemi.

Sivuston kirjoittajan johtopäätös

Myllyniemen mukaan keskiviikosta eteenpäin sään ennustetaan viilenevän koko maassa, mikä rauhoittaa myös mahdollisen tulvimisen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *