Elamakerta » Vaasa aloitti prosessin erottaakseen omat jätelautakuntaedustajansa ja kutsuu Stormossen-kuntien edustajat koolle keskustelemaan asiasta.

Vaasa aloitti prosessin erottaakseen omat jätelautakuntaedustajansa ja kutsuu Stormossen-kuntien edustajat koolle keskustelemaan asiasta.

Artikkeli:

## Vaasan seudun jätelautakunnan päätöksen kiista

Vaasan seudun jätelautakunnan päätös jätteenkuljetustapalveluista on aiheuttanut kiistaa, sillä elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) tulkitsee päätöksen laittomaksi. Jätelautakunta ei ole suostunut korjaamaan päätöstään.

![Kuva](https://images.cdn.yle.fi/image/upload/c_crop,h_2268,w_4032,x_0,y_158/ar_1.7777777777777777,c_fill,g_faces,h_431,w_767/dpr_1.0/q_auto:eco/f_auto/fl_lossy/v1603968026/39-7357905f9a9984d9c18)
*Kuuden kunnan jätehuoltoa koordinoiva Vaasan seudun jätelautakunta on toistuvasti kieltäytynyt korjaamaan päätöstään lain mukaiseksi. Arkistokuva. Kuva: Yle/Mikaela Löv*

## Vaasan kaupunginhallitus esittää toimenpiteitä

Vaasan kaupunginhallitus on esittänyt tilapäisen valiokunnan perustamista valmistelemaan kaupungin omien edustajien erottamista Vaasan seudun jätelautakunnasta. Tämä johtuu pitkään jatkuneesta kiistasta jätelautakunnan menettelyssä jätteenkuljetusjärjestelmän valinnassa. Jätelautakunta on vastoin ELY-keskuksen kehotusta pitänyt kiinni päätöksestään, jossa se sallii kiinteistönomistajien itse päättää poltettavan jätteen ja lietteen kuljetuksesta.

ELY-keskus ja hallinto-oikeus ovat pitäneet päätöstä lainvastaisena ja katsoneet, että kuntien yhdessä omistaman jäteyhtiö Stormossenin tulisi kilpailuttaa jätekuljetukset.

## Jätelautakunnan päätöksen seuraukset

Vaasan seudun jätelautakunta, joka koostuu kuuden kunnan edustajista, on toistuvasti kieltäytynyt muuttamaan päätöstä. Tämän vuoksi jätelautakunnan maksettavaksi on lankeamassa 40 000 euron sakko.

Vaasan kaupunginhallituksen maanantaisen päätöksen mukaan se esittää valtuustolle valiokunnan perustamista käsittelemään kaupungin omien viiden jätelautakunnan jäsenen ja heidän varajäsentensä erottamista.

## Sarianne Tekoniemen kommentti

Artikkelin kirjoittaja Sarianne Tekoniemi kommentoi asiaa seuraavasti: ”Tämä kiista on osoitus siitä, kuinka tärkeää on noudattaa lakeja ja määräyksiä. Jätelautakunnan päätös on aiheuttanut paljon sekaannusta ja sen seurauksena on lankeamassa suuri sakko. Toivottavasti tilanne saadaan ratkaistua pian.”

## Lisää aiheesta

Lisätietoa aiheesta löytyy seuraavista artikkeleista:

– [Ainoastaan Korsnäs tukee jätelautakunnan enemmistön mielipidettä – Vaasa ja Mustasaari käsittelevät jätelautakunnan toimintaa kokouksissaan](https://yle.fi/a/74-20058826)
– [Vaasan seudun jätelautakunta saa 40 000 euron sakon – Tolppanen: Maksu lankeaa lautakunnan jäsenille](https://yle.fi/a/74-20058490)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *