Elamakerta » Sään äkillinen lauhtuminen Seinäjoella: lämpötila nousi merkittävästi vain 20 minuutissa.

Sään äkillinen lauhtuminen Seinäjoella: lämpötila nousi merkittävästi vain 20 minuutissa.

Pakkaset alkavat väistyä Suomesta

Suomen pakkaskausi on alkanut väistyä nopeasti. Seinäjoen Pelmaan havaintoasemalla lauantai-iltana kello 22–22.20 lämpötila nousi yli 12 astetta. Kello 22 havaintoasema näytti lämpötilan olevan –20,0 astetta, mutta vain 20 minuuttia myöhemmin, kello 22.20, lämpötila oli enää –7,9 astetta, kertoo meteorologi Markus Mäntykannas Forecan blogissa.

Lounaistuuli tuo lauhempaa ilmaa

Lämpötilan noustessa tuuli kääntyi puhaltamaan lounaasta. Lounaistuulen odotetaan kuljettavan Suomeen sekä sadealueita että kosteampaa ja lauhempaa ilmaa.

Sää lauhtuu koko maassa

Sään ennustetaan lauhtuvan koko maassa sunnuntain ja maanantain aikana. Joissakin osissa maata lämpötila saattaa nousta jopa yli 20 asteella. Nopea lauhtuminen yhdessä sadealueiden kanssa voi aiheuttaa liukkaita olosuhteita teille. Ilman lämpötilan nopea nousu voi muodostaa kuuraa teille, sillä tienpinta lämpenee ilmaa hitaammin. Ajokeli saattaa olla paikoin huono kuuran ja sateiden takia.

Varoitus vaarallisesta ajokelistä

”Jos jäätävät sateet putoavat kuuraisten tienpintojen ylle, tuloksena voi viritä hyvin petollinen jääkenttä”, varoittaa Markus Mäntykannas. Ajokelin odotetaan muuttuvan entistä huonommaksi maanantain puolella maan eteläosissa. Ilmatieteen laitos on antanut varoituksen vaarallisesta ajokelistä Pirkanmaan eteläpuolella ja Varsinais-Suomessa sekä Lapissa Torniossa ja sen lähialueilla.

Myrskyvaroitus Suomenlahdelle ja Pohjois-Itämerelle

Koillistuuli puhaltaa erityisesti merialueilla voimakkaasti. Maanantaille on annettu myrskyvaroitus Suomenlahdelle, Pohjois-Itämerelle, Saaristomerelle ja Selkämerelle sekä Ahvenanmerelle.

Markus Mäntykannaksen johtopäätös

Markus Mäntykannas summaa tilanteen seuraavasti: ”Nopea lämpötilan nousu ja sadealueet voivat aiheuttaa haastavia olosuhteita liikenteessä. On tärkeää pysyä ajan tasalla sääennusteista ja noudattaa varoituksia.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *