Elamakerta » Lumisateita odotetaan Helsinkiin, Lapissa mitattiin syksyn kylmin lämpötila.

Lumisateita odotetaan Helsinkiin, Lapissa mitattiin syksyn kylmin lämpötila.

Sääennuste: Viikonloppu jää historiaan, kun pakkaset ja lumi saapuvat

Viikonlopun poikkeuksellisen lämpimät säät ovat menneisyyttä, kun uusi viikko tuo mukanaan kylmempää ilmaa ja lunta aina etelärannikolle saakka. Tiistain jälkeen korkeapaine vahvistuu Suomen yllä, ulottuen etelästä Lappiin. Tämän seurauksena sää muuttuu pääsääntöisesti poutaiseksi ja viileämmäksi.

Etelä-Suomessa päivälämpötilat liikkuvat nollan ja kahden plusasteen välillä, kun taas yöllä lämpötila laskee pakkasen puolelle.

Koristelunta odotettavissa

Vaikka päivisin sää on poutainen, yöaikaan voi esiintyä myös sadekuuroja. ”Yöllä voi tulla lumisateita”, sanoo meteorologi Nina Karusto Ilmatieteen laitokselta. Helsingissä ensilumen määritelmä tuskin täyttyy, vaan kyseessä on pikemminkin satunnaisia lumihiutaleita.

Karusto kuitenkin huomauttaa, että korkeapaineen vallitessa sankempien lumisateiden mahdollisuus on vähäinen. Ensimmäiset heikot lumikuurot voivat saapua Etelä-Suomeen torstaina aikaisin aamulla. Sama ilmiö voi toistua perjantaina aamuyöstä ja aamupäivällä. ”Se on hyvin koristelunta, mitä sieltä voi tulla”, Karusto toteaa.

Pakkasennätys rikkoutunut

Viikon lämpötilat ovat marraskuulle tyypillisempiä kuin viime viikonlopun lämpöaalto. Etelässä pakkasasteet keskittyvät yölle ja pysyttelevät muutamassa asteessa, kun taas pohjoisessa on odotettavissa kovempaa pakkasta.

Enontekiössä mitattiin maanantaina alkuillasta -16 astetta, mikä on kuluvan syksyn pakkasennätys. Pakkasen odotetaan kiristyvän viikon edetessä, ja jos -20 astetta ei riko tiistain vastaisena yönä, se voi tapahtua viimeistään loppuviikosta.

Tiistain vastainen yö on myös viikon sateisin. Etelässä se on vielä suhteellisen lämmin, ja sateet tulevat vetenä. Maan itäosissa voi sateita tulla hieman lumenakin.

Johtopäätös

Meteorologi Nina Karusto Ilmatieteen laitokselta toteaa: ”Se on hyvin koristelunta, mitä sieltä voi tulla”. Tämä viittaa siihen, että vaikka lunta on odotettavissa, se ei todennäköisesti jää maahan suurina määrinä. Pakkasasteet sen sijaan ovat tulossa, joten on aika kaivaa talvivaatteet esiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *