Elamakerta » Radiotiedotteiden klassikko on merisää.

Radiotiedotteiden klassikko on merisää.

## Merisää: Radion tunnetuin ja seuratuin tiedote

Merisää on yksi radion tunnetuimmista ja seuratuimmista tiedotteista. Tämä viisi kertaa päivässä lähetettävä säätiedotus merenkulkijoille on samalla yksi pisimpään ohjelmistossa ollut tiedotus. Ilmatieteen laitos vastaa merisään mittauksesta ja tiedotteen tekemisestä, ja se on osa Yleisradion viranomaistiedottamista.

## Merisään historia

Ensimmäisen kerran säätiedotus merenkulkijoille lähetettiin Hanko-radiossa 15. maaliskuuta vuonna 1926. Sen jälkeen Vaasa-radio ja Viipuri-radio alkoivat tehdä samoin. Radiosta lähetetyt säätiedotukset ja myrskyvaroitukset ovat olleet arkipäivää tuosta päivästä lähtien.

## Säätietojen mittaus

Suomen rannikon säätietoja mitataan 39 rannikkoasemalla. Ilmatieteen laitos päivittää säätiedot sääasemilta parhaimmillaan 140-150 kertaa päivässä. Asemilta ilmoitetaan lämpötila sekä tuulen suunta ja nopeus, elleivät tekniset ongelmat ole estäneet mittauksia. Osalta asemista ilmoitetaan lisäksi näkyvyys.

## Merisään tiedotus

Merisään yhteydessä tiedotetaan lisäksi meriveden korkeus Suomen merialueilta 14 mittauspisteestä sekä merkitsevä aallonkorkeus pohjoisella Itämerellä. Jos Itämerellä tai Saimaalla ilmenee jäätä, ilmoitetaan myös Merentutkimuslaitoksen jäätiedotus merenkulkijoille sekä satamakohtaiset liikennerajoitukset. Helatorstaista lokakuun alkuun lähetetään kerran päivässä myös veneilysää.

## Sääasemien automatisointi

Nykyään sääasemat toimivat automaation voimin. Kotkan Kirkonmaalla oli viimeinen puolustusvoimien ylläpitämä merisääasema, jossa varusmiehet kirjasivat havaintoja. Sen toiminta loppui vuonna 2013.

## Merisään vaikutus jalkapalloon

Jalkapallopiireissä merisäästä tuli eräänlainen klassikko, kun tiedotukset keskeyttivät usein jalkapallokierroksen. Joskus merisää katkaisi otteluiden selostuksen kesken kutkuttavan tilanteen. Näin tapahtui muun muassa jalkapallon MM-karsintaottelussa Norja-Suomi vuonna 1997, kun Suomi meni johtoon 1-0 merisäätiedotuksen aikana. Lopulta ottelu päättyi tasapeliin 1-1.

## Merisään tiedotuksen haasteet

Joskus merisäätiedotuksissa asemien tiedot puuttuvat. Tähän syitä saatta olla monia, kuten viat tuulianturissa, ongelmat aseman energiajärjestelmissä tai tietoliikenneyhteyksissä.

## Kirjoittajan johtopäätös

Merisää on olennainen osa radion ohjelmistoa ja merenkulkijoiden arkea. Sen historia, mittaus ja tiedotus ovat kehittyneet vuosien saatossa, mutta sen merkitys on pysynyt samana. Merisää on ja pysyy tärkeänä tiedonlähteenä merenkulkijoille.

## Lähde

Artikkelin lähteenä on käytetty Ilkka Seppisen kirjaa Ilmatieteen laitos 1838-1988. (Ilmatieteen laitos 1988)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *