Elamakerta » Äitienpäivän sääennuste lupaa kohtuullisen hyvää säätä

Äitienpäivän sääennuste lupaa kohtuullisen hyvää säätä

Äitienpäivän sääennuste lupaa kohtuullisen hyvää säätä

Sääennuste äitienpäivälle: Vaihtelevaa ja viileää

Ilmatieteenlaitoksen mukaan äitienpäivän sääennuste näyttää vaihtelevan suuresti. Tänään, tiistaina, lämpötilat ovat alle kymmenen astetta ja koko maassa on viileää.

Tiistain sää on tuulinen ja paikoin jopa puuskainen. Tuuli tulee pohjoisesta ja luoteesta, tuoden mukanaan kylmää ilmaa.

Pakkasen puolelle

”Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Iiris Viljamaan mukaan tiistain ja keskiviikon välisenä yönä lämpötilat voivat laskea pakkasen puolelle koko maassa”, kertoo Viljamaa.

Keskiviikkona iltapäivällä Suomeen saapuu seuraava sadealue. Maan keski- ja pohjoisosissa sade tulee räntänä ja lumena. Torstai vaikuttaa poutaiselta, mutta maan keskiosassa voi esiintyä sadekuuroja.

Viikon lämpimin päivä

Viljamaa ennustaa, että perjantai on viikon lämpimin päivä, jolloin sää voi olla hyvinkin poutainen. Maan länsiosassa lämpötila voi nousta jopa 15 asteeseen.

Lauantaina Suomea kohtaa isompi sadealue, joka kulkee etelästä pohjoiseen. ”Lämpötilat lauhtuvat ja Lapissa sade muuttuu rännäksi, etelässä taas sade on pelkkää vettä”, sanoo Viljamaa.

Äitienpäivän sää

Äitienpäivänä, sunnuntaina, lauantain sadealue on jo ohittanut Suomen. Viljamaan mukaan korkeimmat lämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosissa kymmenen asteen molemmin puolin ja pohjoisessa viiden ja kahdeksan asteen välillä. Utsjoella ja Enontekiössä lämpötila on nollan tuntumassa.

”Aamu voi olla kauniin aurinkoinen isossa osassa maata. Pohjois-Suomessa on pilvisempää. Pääsääntöisesti poutaista säätä olisi luvassa äitienpäiväksi eli varsin hyvä sää”, toteaa Viljamaa.

Maasto on kuivaa

Viljamaa muistuttaa, että maasto on Suomen etelä- ja länsiosissa hyvin kuivaa. ”Huvinuotioille ja risujen poltoille on ehdoton ei vaikka on viileää. Siellä on lumen alta paljastunutta kuivaa ruohikkoa, joka syttyy palamaan helposti ja leviää tuulessa laajalle”, sanoo Viljamaa.

Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaalla ja Varsinais-Suomessa. Ruohikkopalojen vaara on suuri Satakunnassa, Pirkanmaalla, Pohjanmaalla ja Uudellamaalla.

Johtopäätös

Sääennuste äitienpäivälle näyttää vaihtelevan suuresti. Vaikka lämpötilat eivät ole korkeat, sää on pääosin poutainen. Muistutamme kuitenkin, että kuivasta maastosta johtuen avotulen tekeminen on ehdottomasti kielletty.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *