Elamakerta » Mielipide: Toiveena säilyttää Salon kaupungin sielu ja välttää sen muuttuminen sieluttomaksi kivikyläksi.

Mielipide: Toiveena säilyttää Salon kaupungin sielu ja välttää sen muuttuminen sieluttomaksi kivikyläksi.

Mielipide: Toiveena säilyttää Salon kaupungin sielu ja välttää sen muuttuminen sieluttomaksi kivikyläksi.

Salo: Kaupunkikuva ja sen kehittäminen

Salo, kaupunki jota jotkut pitävät ”näivettynyt ja ruma”, on saanut osakseen kritiikkiä erityisesti Heinon talon tilasta. Tämä talo on muodostunut ikään kuin symboliksi koko kaupungin tilasta. Kuitenkin, Saloa voidaan tarkastella myös toisenlaisesta näkökulmasta.

Vieraiden kokemukset ja kaupungin monimuotoisuus

Vieraat, jotka tulevat pääkaupunkiseudulta tai muualta, ovat kokeneet Salon miellyttävänä ja inhimillisen kokoisena paikkakuntana. Kaupungin monimuotoisuus, eri aikakausia edustavat rakennukset, avoimet näkymät ja viheralueet tekevät Salosta viihtyisän ja viehättävän, erityisesti kesäaikaan.

Kaupunkikuvan parantaminen

Salo voisi parantaa keskustansa yleisilmettä, jos kiinteistöjen omistajat ja liike-elämä ryhtyisivät toimiin nykyisen rakennuskannan kohentamiseksi. On olemassa monia taloja, jotka tarvitsevat julkisivunsa kunnostusta. Täysin ränsistyneitä taloja on vähän, mutta niidenkin kohtalo vaatii tarkkaa harkintaa.

Palvelujen keskittämisen välttäminen

Salon seudun palvelujen liiallista keskittämistä olisi hyvä välttää. Elinvoiman imeminen entisistä kuntakeskuksista keskustaan on lyhytnäköistä. Lisääntyvä autoliikenne tuo mukanaan melu- ja saastehaittoja sekä rauhattomuutta.

Pysäköinti ja liikenne

Tällä hetkellä liikenteen ruuhkautuminen on vähäistä ja parkkipaikkojen tilanne on kohtalaisen hyvä. Keskustassa asiointi on tärkeää maaseutualueiden asukkaille. Heille ei tulisi aiheuttaa lisäkustannuksia maksullisilla pysäköintitaloilla.

Kaupunkikuvan vaaliminen

Julkisivun maali- ja seinäpintojen kunnossapito on tärkeää kaikissa rakennuksissa. Monet kivijalkaliikkeet voisivat kiinnittää enemmän huomiota katuilmeeseensä. Kaupunkikuva on ymmärrettävissä laajemminkin kuin vain fyysisinä rakennuksina ja muuna infrastruktuurina. Asukkaat luovat kaupungin hengen ja ilmapiirin.

Kaupungin kehittäminen

Suuret suunnitelmat ja visioinnit kaupungin kehittämiseksi ja rakentamiseksi ovat tärkeitä. Nyt heti tänä kesänä on tarpeen aloittaa pienimuotoisempia kaupunkikuvan parantamistoimia.

Lainaus kirjoittajalta

”Keskustan rakentamisen ja sen taloudellisten intressien tulee olla sopusoinnussa asukkaiden hyvinvoinnin kanssa.” – Kari Wallenius, eläkeläinen, Salo

Johtopäätös

Kaupunkikuvan parantaminen vaatii yhteistyötä kaikkien toimijoiden kesken. Kiinteistöjen omistajat, liike-elämä ja kaupunki itse ovat avainasemassa tässä työssä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *