Elamakerta » Rovaniemen loppuunmyynti aiheutti ruuhkaa: kauppa suljettiin kuudelta, mutta viimeiset asiakkaat poistuivat vasta 23.35

Rovaniemen loppuunmyynti aiheutti ruuhkaa: kauppa suljettiin kuudelta, mutta viimeiset asiakkaat poistuivat vasta 23.35

Artikkeli:

Tavaratalo Hovimäki, joka perustettiin vuonna 1968, päätti lopettaa toimintansa osittain paikkakunnan kilpailutilanteen vuoksi. Ensimmäisenä loppuunmyyntipäivänä paikalle saapui niin paljon asiakkaita, että poliisipartio joutui tulemaan paikalle.

Tiistaina Rovaniemen Eteläkeskuksen Tavaratalo Hovimäen loppuunmyynti aiheutti suuren ruuhkan. Yrittäjä Veli Lallukan mukaan asiakkaita oli niin paljon, että poliisitkin kävivät paikalla pariin otteeseen. Jotkut asiakkaat jonottivat kassalle jopa seitsemän tuntia.

”Kauppa suljettiin kuudelta, mutta viimeiset asiakkaat lähtivät vasta 23.35”, Lallukka kertoo. Loppuunmyynnin vuoksi sekä kaupan oma parkkipaikka että läheiset kauppojen pysäköintialueet täyttyivät autoista.

Lallukka myöntää, ettei hän odottanut näin suurta asiakasmäärää. Hän ei osannut arvioida, kuinka monta asiakasta palveltiin tiistain aikana. Keskiviikkona tilanne rauhoittui hieman, ja jonotusaika oli Lallukan mukaan vain 3–4 tuntia.

## Varastosta tuodaan lisää tavaraa

Perheyrityksellä on vuosien varrella ollut useita liikkeitä ympäri Pohjois-Suomea. Ensimmäinen kauppa perustettiin vuonna 1968 Utsjoen Nuorgamiin. Liikkeitä on ollut aikanaan myös Inarin Näätämössä ja Ivalossa, Sodankylässä, Kemissä, Kiimingissä ja Pudasjärvellä.

Rovaniemellä liikkeitä oli jossain vaiheessa neljä kappaletta. Nykyinen, viimeinen myymälä on ollut samassa paikassa jo 37 vuotta.

Jo aiemmin eläkkeelle jäänyt Veli Lallukka haluaa nyt lopettaa. ”Rovaniemellä on niin paljon saman alan liikettä, että ei ole mitään järkeä enää jatkaa, kun me olemme niin kauan tätä pyörittäneet”, hän kertoo.

Tavaratalo on työllistänyt kahdeksan ihmistä. Lallukan sisaruksista kuusi on ollut mukana toiminnassa. ”Tytöllä olisi ollu halua jatkaa, mutta päädyimme yhdessä tähän ratkaisuun”, Lallukka sanoo.

Yrittäjän mukaan varastossa on vielä parin miljoonan euron arvosta tavaraa, jota tuodaan myymälään joka päivä. ”Tällä vauhdilla ei kyllä kauaa mene”, Lallukka arvioi.

## Kirjoittajan johtopäätös

Eeva Kuivas, artikkelin kirjoittaja, toteaa: ”Tämä tapaus osoittaa, kuinka paikallisen kilpailutilanteen muutokset voivat vaikuttaa pitkään toimineiden yritysten päätöksiin. Tavaratalo Hovimäen tarina on esimerkki siitä, kuinka yritykset joutuvat sopeutumaan jatkuvasti muuttuvaan liiketoimintaympäristöön.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *